At miste et barn og komme videre i livet

I min brors familie, er der fire børn, ikke ”kun” de tre som lever og nu snart er voksne. Nr.1, som døde ved fødslen, er stadig en synlig del af familien. Da familien engang var på ferie i Italien og moderen forklarede en fremmed, at de havde tre børn, sagde den ældste nulevende: ”Mor du glemte den første!”. 
Jeg tror på, at det er en af grundene til, at min bror og hans kone har klaret sig så godt igennem den ubegribelige smerte det må være at miste et barn, og at det har været med til at styrke deres ægteskab, i stedet for at splitte dem, som man meget ofte ser efter tabet af et barn.

I mit arbejde med familieopstilling ser jeg gang på gang, hvor meget det kan bremse eller skabe uorden i de involveredes liv, hvis den slags enten er blevet holdt hemmeligt eller blevet glemt, og det gælder både for forældrene og søskende. Faktisk kan den slags have effekt i flere generationer.

Hvis du / I har på fornemmelsen, at der kan være en blokering i dit / jeres system enten pga. et ufødt barn eller en abort, kan jeg hjælpe jer med at undersøge om det stadig har en effekt, og derefter ”sætte” det på plads. Man kan jo med rette tænke ”hjælper det?", og selvfølgelig findes der ingen garantier, men i min verden er der flere og flere beviser på, at ”Ja, det hjælper!”.

Vibeke Hastrup